× HAKKIMIZDA PROGRAMLARIMIZ YAYINLAR EĞİTİMLER AİLE UYGULAYICILAR ETKİNLİKLER İLETİŞİM

Tuğba ŞEFTALİCİ Özel Eğitim Alan Öğretmeni

YAZAR admin KATEGORİ BAŞARI HİKAYELERİ

Bu da bizim hikayemiz;

Geçen sene Mayıs ayıydı Talha ile ilk karşılaşmamız. Başka bir öğrencim için okul görüşmesine gittiğim bir günde tesadüfen annesiyle tanıştık. Özel eğitim alanında olduğumu öğrenince Talha’nın 1.sınıfı bitiriyor olmasına rağmen okuma-yazmayı öğrenemediğinden ancak matematik alanında herhangi bir problemi olmadığından bahsetti. Aslında Talha’nın çok zeki olduğundan, okuma-yazmayı neden öğrenemediğini anlayamadığını anlattı. Ertesi gün değerlendirmeye gelmelerini, değerlendirmeden sonra durum ile ilgili konuşmanın daha sağlıklı olacağını söyledim. Ertesi gün Talha annesi ile birlikte kuruma geldi. Gözleri ışıl ışıl bakan, aynı zamanda neden orada olduğunu anlamaya çalışan, meraklı bir çocuktu karşımdaki. Biraz sohbet ettikten sonra sınıfa geçtik. Önce onu rahatlatmak için sorduklarımı bilmemesinin önemli olmadığını, ona yardım etmek için bir araya geldiğimizden bahsettim. Çünkü bu arada okuma-yazmayı arkadaşları gibi öğrenemediğinin farkında olan ve bu yüzden tüm çabasıyla bana bildiği farklı şeyleri anlatma çabasında olan özgüveni çok düşük olan bir çocuk vardı karşımda 1.sınıfın neredeyse sonunda olmasına rağmen sadece ‘e’ sesini tanıyor ve ayırt edebiliyordu. Kısa süreli bellek çok zayıftı ve dikkati dağınıktı, yerinde oturma süresi de oldukça kısıtlıydı. Okul öncesi becerilerinde ise herhangi bir sıkıntı yoktu. Yani okuma-yazmaya hazırdı.

Değerlendirme sonrasında annesiyle yaptığım görüşmede öyküyü daha detaylı istediğimde Talha’nın geç konuştuğunu, annenin tabiriyle çok unutkan olduğunu, tembel ve isteksiz olduğunu anne anlattı. Talha’nın disleksi olabileceğinden ancak bunun bir zeka geriliği olmadığından, gerekli testlerin yapılması gerektiğinden ve rapor sürecini detaylı bir şekilde anneye anlattım. Görüşme sonunda aile rapor sürecinin başlamasını istediğini, tam yaz dönemine denk geldiğimiz için de okul açılana destek almasını istediğini söyledi ve biz Talha ile sürece başladık. Aynı zamanda devam ettiği okuldaki rehber öğretmeni ve sınıf öğretmeni ile aileye sınıf tekrarı yapmasının Talha için yararlı olacağını anlatarak tekrar 1.sınıfa Başlamasına okul, aile ve özel eğitim olarak karar verdik.

 Tabi bu durumun arkadaşlarından ayrılmak durumunda olduğu için bunun psikolojik etkileri üstüne de konuşup rehber öğretmenin desteğiyle süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için gerekenlerin yapılacağında hem fikir olduk.

Talha ilk derslerde doğal olarak okuma-yazmaya istekli olmayıp, kaygı düzeyi çok yüksek ve öğrenilmiş çaresizliğinden dolayı öğretmenim yapamıyorum ki ben şeklinde ifadelerle dersi kaynatma çabasındaydı. Derse kısa sürekli bellek ve dikkat çalışmaları ile başlayıp, çok kısa okuma-yazmaya yönelik çalışarak sonlandırıyorduk. Ödevlendirmeyi de yine sayfalarca değil onun sıkılmayacağı aynı zamanda tekrar edebileceği şekilde planlıyorduk. Zamanla kaygı düzeyi azaldı, özgüveni arttı. Okuma-yazmayı görsel uyaranlar ile zenginleştirip, kısa süreli hafızayı güçlendirerek öğrendiklerini unutmamasını sağlıyorduk. Talha için okuma-yazma öğrenmek eziyet olmaktan çıkmış eğlenceli hale gelmişti. Okul açıldığında Talha ilk ses grubunu öğrenmiş, verilen cümleleri okuyor, ilk ses grubuyla söylenen basit cümleleri bağımsız yazabiliyordu. Anne çok mutluydu. Her dersten sonraki görüşmemizde iyi ki karşılaşmış olduğumuzdan, Talha’nın şansı olduğumdan bahsediyordu annesi. Talha ise öğrenebildiğini gördükçe daha da istekli oluyordu ve bu sayede çok güzel ilerleme kaydediyorduk. Tabi ki bir öğretmen olarak bunları duydukça ve bir çocuğun heyecanını, mutluluğunu gördükçe ben daha çok mutlu oluyordum. Okullar açıldığında Talha tekrar 1.sınıfa başladı ve yine bir şans olarak idealist, yardıma, yönlendirmeye hazır bir sınıf öğretmeni ile sürece devam ettik. Öğretmeni ile rutin görüşmelerimiz oluyor, hem akademik olarak hem de dikkat dağınıklığı-hiperaktivitesine yönelik sınıf içinde neler yapılabileceğine birlikte karar veriyorduk.

 Bu arada korkulan olmadı Talha arkadaşları ile bir önceki seneye göre çok daha iyi anlaşıyordu. Çünkü oyunlarda yönergeleri daha iyi anlayabilen, kurallara uyan Bir oyun arkadaşları vardı. Bu süreçte Talha’nın raporu da çıkmıştı ve destek eğitim almaya da başlamıştı. Talha 1.sınıfa okuma-yazma becerisinde önden başlamış olsa da arkadaşları onu yakaladı ve sınıf ile birlikte okuma-yazma becerisini kazandı ki bununla ilgili sınıf öğretmeniyle görüşmelerimiz olmuş, bunun bir problem yaratmayacağını arkadaşlarının Talha’ yı yakalayacağından bahsetmiştim. Tabi ki tüm bunlar çok koordineli bir şekilde çalışan okul, aile ve özel eğitim sayesinde olmuştu.  Talha ile son zamanlarda yapılan derslere DMP uygulamaları, akıcı okuma, okuduğunu anlama çalışmaları ile devam ediyorduk ki, maalesef tüm dünyayı sarsan corona virüs yüzünden eğitime ara vermek zorunda kaldık. Dilerim en kısa sürede ülkemiz ve dünyamız sağlıklı günlere, bizler de çok sevdiğimiz öğrencilerimize kavuşuruz. Hep söylediğim gibi öncelikle bir çocuğun dünyasına girmeyi başarıyorsanız sonrasında da doğru yöntemleri kullanıyorsanız öğrenemeyecek çocuk yoktur.

Özel Eğitim Alan Öğretmeni

Tuğba Şeftalici

Bir cevap yazın

E-Posta ADRESİNİZ PAYLAŞILMAYACAK. * İŞARETLİ ALANLARIN DOLDURULMASI ZORUNLUDUR